over TEKNA

>Tekna is het productiehuis van NAUTIC. Naast deze collectie is Tekna, met als ontwerper ERIK HUYSMANS, ook actief als studiebureau voor lichtplanning & ontwerp van projectgerichte verlichtingsarmaturen.

Nautic staat voor een verzameling originele lichtarmaturen, vervaardigd uit pure materialen zoals brons, koper, gietijzer en messing. Bij het samenstellen van de collectie stelden we ons de vraag: hoe kunnen we zoiets als ‘herkenbaar licht’ creëren? Onze zoektocht naar eerlijke vormgeving voerde uiteindelijk naar een eclectische aanpak. We namen sterke, originele werkwijzen en vormen uit het verleden over om ze vervolgens te versmelten tot nieuwe toepassingen met een hedendaags, tijdloos karakter. Daarbij kwamen we ook tegemoet aan de huidige standaarden wat afwerking en technisch vernuft betreft. We vonden inspiratie in oude treinstellen, werden getroffen door vergane scheepscultuur, snoven in fabrieken de liefde op voor intact gebleven vakmanschap en deden er ‘ons ding’ mee. Het logische resultaat bestaat uit simpele, functionele producten, die een tegenwicht bieden voor het schreeuwerige overaanbod aan protserig design dat maar al te vaak in het straatbeeld en in de huiskamer verschijnt.

Als concept streeft Nautic naar eenvoud als oplossing. Eenvoud die vormgeving, materiaalkeuze en functionaliteit harmoniseert in een perfect afgewerkt product dat weer 'herkenbaar' wordt en van een pretentieloze, sierlijke kracht blijk geeft. Kortom, een product dat is wat het moet zijn: weinig en tegelijk veel. In die zin poogt Nautic zo onzichtbaar mogelijk aanwezig te zijn: niet opdringerig, maar eerlijk, stijlvol en zonder overbodige opsmuk. Even puur als de poëzie van het licht zelf. ©Archimedia/PhotoAndréMJNullens